dinsdag 15 mei 2012

Adsorptie met Norit 15-05-2012

Bij dit practicum gingen we Norit poeder van de spiritus scheiden. We deden dit door te filtreren en door middel van adsorptie. Het was vrij simpel, je moest eerst de spiritus samen met de Norit poeder mengen, vervolgens weer een filtreer papiertje vouwen en in een trechter doen en dan het mengsel erin doen. De Norit poeder had een oorspronkelijke zwarte kleur en de spiritus was eerst blauw/paars gekleurd. Het leuke om te zien was dat de vloeistof die beneden terecht kwam geen kleur had. 

Het verschil tussen adsorptie en filtreren. Bij filtreren scheid je de stoffen door middel van een filter. Op deze manier komen sommige vloeistoffen/materialen door de filter heen en blijven sommige achter in het filter. Bij adsorptie scheiden de stoffen door middel van adhesie aan het oppervlak of de poriën van een vaste stof. De stoffen worden aan elkaar gebonden.

Geschreven door:
Blijke Wessels

Koude vinger 15-05-2012



Ook vandaag heb ik weer een aantal proefjes gedaan, het proefje 'koude vinger' was er een van. Dit proefje hoorde bij het claimuur. Het was een proefje waar we ijskristallen gingen maken. Het was vrij simpel, je had ijs nodig en zwarte poeder. Voor de rest moest je kokend water hebben. We moesten de zwarte poeder onder in doen en het ijs in een reageer buisje er boven hangen. Vervolgens moest je dit samen in het kokende water zetten voor een aantal seconden. Als je het geheel uit het water haalde zag je dat het ijs was veranderd in ijskristallen. Het was een mooi resultaat.

Geschreven door:
Blijke

donderdag 10 mei 2012

Destillatie van wijn 10-5-2012

Vorige week hadden we al afgesproken om vandaag de proef  'destillatie van wijn' te doen. La Toya Bell, Ellis van Ierland en ik deden dit dan ook gelijk in het 2de uur. Het was een wat moeilijkere proef dan de proeven die we hiervoor gedaan hadden. Hier moesten we een moeilijke standaard in elkaar zetten en dat koste ook het meeste tijd. Voor de rest was het een kwestie van dingen aansluiten en wachten tot dat de wijn verdampt was.

Het resultaat vond ik grappig om te zien, ik had niet verwacht dat de alcohol die we er uit haalde kleurloos was. Uiteindelijk bleek dat dus wel zo te zijn. Ook had ik gedacht dat het overblijfsel er anders uit zou zien dan voor de proef.

Ik vond dit de leukste proef tot nu toe omdat we uitgedaagd werden om een wat moeilijker iets in elkaar te zetten en te zorgen dat het werkte. Ik heb er veel van geleerd. Het was een geslaagde proef!

geschreven door:
Blijke Wessels

dinsdag 8 mei 2012

Centrifugeren van slootwater 26-04-2012

Het practicum centrifugeren van slootwater heb ik samen met Ellis van Ierland en Manouk Hoogerwerf gedaan. Als eerste zijn we weer de opdracht gaan lezen en gekeken wat we nodig hadden. We hadden slootwater nodig (dat hadden we al bij de andere proef gehaald) en we hadden een centrifugeer machine nodig met 2 buisjes. Toen hebben we de buisjes met allebei even veel water gevuld.  De buizen hebben we in de handcentrifuge gedaan, die hebben we een aantal minuten gecentrifugeerd. Het was een leuke proef!

Op welk principe berust centrifugeren?
Centrifugeren draait er mengsel rond. Door de kracht die er komen word het water van het zand gescheiden.
Waarom is een heldere vloeistof niet altijd zuiver?
Er zitten bacteriën in die je niet met het blote oog kan zien. 
Welke soorten mengsels kun je scheiden door middel van centrifugeren?
Je kunt zand en water makkelijk van elkaar scheiden, omdat zand veel zwaarder is dan water.  
 
Geschreven door:
Blijke Wessels

Filtreerpracticum 26-04-2012

Vandaag ging ik samen met Ellis van Ierland en Manouk Hoogerwerf slootwater filtreren.
We hadden hier in de les al een kleine uitleg over gehad, hoe we bijvoorbeeld filtreerpapier moeten vouwen.
Als eerste hebben we de opdracht goed doorgelezen zodat we wisten wat we moesten doen en wat we nodig hadden. Toen we dat wisten zijn we de spullen gaan halen, zo ook water uit de sloot achter UniC.
Vervolgens zijn we het filtreerpapier gaan vouwen en hebben we het water gefiltreerd. Dit ging eigenlijk vrij makkelijk. Na 10 minuten filtreren hadden we redelijk schoon water. De vraag die we toen moesten beantwoorden was : ''Waarom kun je het filtraat niet veilig drinken?' Je kan dit water niet drinken omdat je wel de grote stukken vuil en diertjes verwijderd maar er ook nog een hele hoop vuil mee komt. Zo verwijder je bijvoorbeeld ook geen bacteriën. De conclusie is dus dat je filtraat water niet moet drinken.
Ik vond deze practica niet heel moeilijk. Het was meer wachten dan doen dus vond het zelf niet een hele leuke practicum. Wel heb ik kleine dingen geoefend zoals een filtreerpapier vouwen.



Geschreven door
Blijke Wessels